Hondenbeet-2048×1365

Wat moet ik doen na een hondenbeet?

Heeft u letsel opgelopen door een hondenbeet? De bezitter van de hond is in bijna alle gevallen aansprakelijk voor uw schade. In dit artikel leggen wij uit hoe dat zit.

Letselschade door hondenbeet

Als u letsel heeft opgelopen door een hondenbeet is het uiteraard van belang medische hulp te zoeken. Mogelijk dient u (onder meer) een tetanusprik te krijgen. Maar wat moet u doen met de schade die u lijdt door de hondenbeet?

Het is allereerst van belang de gegevens te noteren van de bezitter van de hond, denk aan naam en telefoonnummer. Als er getuigen zijn, is het verstandig om ook hun gegevens te noteren. Deze kunnen belangrijk zijn als er discussie ontstaat over wat er is gebeurd.

Aansprakelijkheid hondenbezitter

Als u uw schade wilt verhalen, dient u de bezitter van de hond aansprakelijk te stellen. Een hondenbezitter is aansprakelijk voor de schade die zijn hond toebrengt aan een ander. Het is daarbij niet relevant of de hondenbezitter iets fouts heeft gedaan. Als je een hond neemt, ben je nu eenmaal voor het dier verantwoordelijk. Deze aansprakelijk betreft een zogenoemde ‘risicoaansprakelijkheid’. Een vereiste is wel dat de schade is ontstaan als gevolg van de eigen energie van het dier en het onberekenbare element dat daarin besloten ligt. Het artikel gaat dus niet op als de bezitter de hond op iemand afstuurt.

Verder zijn er uitzonderingen op de aansprakelijkheid, maar die zijn schaars. Denk daarbij aan het geval een hond een inbreker aanvalt. Er kan dan een rechtvaardigingsgrond bestaan voor dit gedrag. In dat geval is de bezitter niet aansprakelijk.

Schade door hondenbeet

Als de aansprakelijkheid vaststaat, heeft u recht op volledige vergoeding van uw schade. Uw schade moet daarvoor in kaart worden gebracht. De schade na een hondenbeet kan flink oplopen. Zo kan er onder meer sprake zijn van:

  • misgelopen inkomsten
  • medische kosten
  • ingeschakelde hulp, bijvoorbeeld in het huishouden
  • reis- en parkeerkosten
  • immateriële schade. Hiervoor heeft u recht op smartengeld.

U kunt natuurlijk ook schade hebben opgelopen door een ander dier. Dit artikel gaat ook daarvoor op.

Gratis hulp letselschade advocaat

Het is verstandig vroegtijdig een letselschade advocaat in de arm te nemen na een hondenbeet. Die kan u adviseren over de vergoeding van uw schade en deze zaken van u uit handen nemen. In geval van (ernstig) letsel is het raadzaam een LSA advocaat in de arm te nemen. Dan weet u zeker dat uw zaak in goede handen is.

Als de aansprakelijkheid is erkend, wat bijna altijd het geval is, moet de aansprakelijke partij de advocaatkosten betalen. U hoeft dan dus helemaal niets te betalen.